Den 1 april 2021 införs nya regler för omvänd skattskyldighet för moms vid nationell handel med bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer. Det innebär att det är köparen som är skyldig att redovisa och betala utgående moms på varan istället för säljaren. Detta gäller endast om summan för de berörda varutyperna på fakturan överstiger 100 000 kr. Mer information om vilka typer av varor de nya reglerna avser finns här.

I maj 2022 bytte Centsoft namn till Rillion och Centsofts tidigare produkt heter idag Rillion One.

Läs hela artikeln

Hur hanteras detta i Centsoft?

För de kunder som har ekonomisystem som använder sig av momskoder, exempelvis Visma.net, NetSuite, Microsoft Dynamics 365 Business Central m.fl, innebär detta inga nya rutiner i Centsoft. De konteringsrader som avser de varor och belopp som berörs av de nya reglerna konteras med en momskod för omvänd skatteskyldighet.

Övriga ekonomisystem, t.ex. Visma Administration, Fortnox, Visma eEkonomi och Hogia, går det att lösa på nedanstående sätt:

Inställningen för omvänd moms under Organisations-fliken kan aktiveras. Funktionen är den samma som omvänd skatteskyldighet vid köp av byggnadstjänster. Manualen hittar du här. Det gör att momsen beräknas automatiskt när momsen på fakturan är 0 kr.

Alternativt går det att skapa en konteringsmall under Systemadministation > Konteringsmall, som ni kan skapa upp för att applicera på fakturan.

OBS: kontona på bilden är enbart exempel.

När fakturan är konterad är det bara att skicka ut den på attest som vanligt!

Dela inlägget

Mer spännande läsning